Darya Safai

Darya Safai

3de plaats Kamer, Vlaams-Brabant

Allah in een Oostenrijks vakantieoord

Allah in een Oostenrijks vakantieoord - Darya Safai
26 september 2017, De Standaard

Hebt u haar ook gezien, de vrouw die van onder haar nikab een ijsje probeert te eten? Niet in Saudi-Arabië, maar in Zell Am See, het bekende Oostenrijkse vakantieoord. Daar domineren gesluierde vrouwen tegenwoordig het straatbeeld in de zomer, leerden we uit de derde aflevering van Allah in Europa. De mannen die hen vergezellen, laten maar al te graag verstaan dat hun vrouwen zich moeten bedekken, omdat ze niet willen dat andere mannen naar hen zouden kijken.
Jan Leyers probeert in die reeks een antwoord te vinden op de vraag: is een Europese islam denkbaar? Ik praat vaak op de Vlaamse scholen. Daar vertellen sommige moslimjongeren me dat ze nooit zouden trouwen met een meisje zonder hoofddoek en dat de hidjab ten zeerste aangeraden wordt. Hun leerkracht islam treedt hen daarin bij, zoals ik eerder al schreef (DS 15 april). In de islam mogen moslims ook niet trouwen met niet-moslims, tenzij die zich bekeren. Het is een verbod dat systematisch segregatie creëert en een grote hindernis vormt voor de ontwikkeling van een mooie, harmonieuze samenleving. Dit verbod leidt ertoe dat de meisjes zogezegd ‘kiezen’ voor een hoofddoek.
We kunnen er niet omheen: de discriminatie van vrouwen is een essentieel onderdeel van de islamitische regels. Nergens in de wereld worden vrouwen geconfronteerd met zoveel onrecht en wreedheid als in de islamitische landen. In het meest recente verslag van het World Economic Forum staat een uitgebreid hoofdstuk over de gender gap, de kloof tussen mannen en vrouwen in het maatschappelijke leven. In de ranking die daarbij hoort, staan onderaan uitsluitend moslimlanden. Van de laatste dertig landen hebben er liefst 25 een moslimcultuur. In sommige staten zijn er seculiere, dictatoriale regimes, maar het grootste deel van de bevolking houdt er vast aan de ‘tradities’ van de islam. En dus ook aan de onderdrukking van de vrouw.
Er zal nooit een Europese islam komen. Tenzij de moslims de religieuze regels en wetten over vrouwen definitief overboord zouden gooien. Een ‘heilige’ tekst van 1.400 jaar geleden kan in een moderne, democratische maatschappij geen richtsnoer meer zijn.
In mijn vaderland Iran keren veel moslims de islam de rug toe vanwege het religieuze dictatoriale regime. Paradoxaal genoeg nemen de mensen meer afstand van die religie door de grote misdaden die nu plaatsvinden dan door de open sfeer in Europa. De vrijheid van godsdienst gaat hier zelfs zo ver dat we de onvrijheid van sommige religies over het hoofd zien. Je kunt toch geen generaties lang wachten op een revolutie in de islam of op het moment dat de moefti’s en de ayatollahs in het Midden-Oosten eindelijk van gedachten veranderen. Soms is het gemakkelijker om te geloven dat de Koran niet ‘het woord van god’ is, dan er een humanistische of feministische interpretatie aan te geven.
Godsdienst hoort thuis in de private sfeer, om een spirituele nood te lenigen. Die houding hebben de christenen in Europa zich de voorbije eeuw eigen gemaakt. Het is hoog tijd dat moslims dit ook doen.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20170926_03096327